طرحهای کسب و کار را می توان به اشکال گوناگونی تهیه کرد در واقع با توجه به اندازه کسب و کارها می توان طرحهای مختلف نوشت. یک فرمت غالب یا محتوایی که همه موارد را پوشش دهد وجود ندارد. نوع طرح کسب و کار بستگی به این مسئله دارد که چه استفاده ای از آن به عمل خواهد آمد و موقعیت دقیق کسب و کار شما چیست. هر بخش یک طرح کسب و کار نماینده یک بخش از سازمان است که در کنار هم نمای کلی سازمان را نمایش می دهند. بسته به نوع فعالیت، مقاصد و اهداف نوشتن طرح کسب و کار، بخش یا بخش هایی بیشتر پرداخته و یا حذف می شود. در واقع برنامه کسب و کاربه عنوان ابزاری برای پیشبینی و مدیریت بهتر کسب و کارهای موجود و یا جدید میباشد. این کار از طریق توجه به اولویتها، نظارت و ارزیابی پیشرفت کار و کمک به دستیابی اهداف از پیش تعیین شده صورت میگیرد. اینچنین طرحی، کارآفرینان را قادر میسازد تا در مراحل مختلف کسب و کار آمادگیهای لازم را برای پیشبرد برنامهها به دست آورند.
به طور کلی طرحهای کسب و کار را می توان به سه گروه عمده تقسیم کرد:
طرح کسب و کار آغازین: این طرح ابزار خوبی است برای سنجش اینکه ایده شما ارزش کسب و کار دارد یا خیر.اما به هیچ وجه از دقت کافی برای اداره یک کسب و کار برخوردار نیست.
طرح کسب و کار کامل: این طرح به منظور چرخاندن واقعی یک کسب و کار نوشته می شود.
طرح کسب و کار داخلی: به منظور کسب منابع از داخل شرکت نوشته می شود در جهت برنامه ریزی برای رشد ،یک محصول جدید و توسعه کسب و کار
. به طور کلی طرح کسب و کار شامل بخشهای زیر می باشد: بخش اول : معرفی
بخش دوم: خلاصه اجرایی(خلاصهای برای مطالعهی مدیران و سرمایهگذاران)
بخش سوم : ارائه دیدگاهی کلی از شرکت
بخش چهارم: تجزیه و تحلیل حوزهی فعالیت کسبوکار
بخش پنجم: معرفی محصول(کالا/خدمات)
بخش ششم: مباحث مربوط به تولید و عملیات
بخش هفتم : برنامهی بازاریابی
بخش هشتم : ساختار سازمانی و منابع انسانی
بخش نهم :طرح مالی
بخش دهم:برنامه زمان بندی و عملیاتی کردن طرح
بخش یازدهم: ارزیابی ریسکها و مدیریت خطر پذیری
بخش دوازدهم : پیوستها
- ۹۷/۰۹/۰۴